India Pale Ale – co to jest?

Piwo Indian Pale Ale (IPA) to na ten moment jeden z najpopularniejszych stylów piwnych, jednakże krąży o nim wiele mitów które nijak mają się do prawdy.

India Pale Ale

India Pale Ale jest to piwo górnej fermentacji (Ale), charakteryzuje się mocno chmielowym smakiem oraz średnią lub wysoką obj. alkoholu. Za wysoki poziom goryczki odpowiadają duże ilości wybranego chmielu przy warzeniu piwa które również dodają charakterystyczny charakter trunkowi.

American IPA – zdecydowanie jeden z popularniejszych rodzajów IPek charakteryzuje się mocno cytrusowym aromatem oraz owoców tropikalnych co nie znaczy, że jest to piwo słodkie – wręcz przeciwnie.

Mamy również English IPA, w którym dominują nuty żywiczne, kwiatowe oraz lekko tytoniowe, czy New England IPA (Hazy IPA) która charakteryzuje się kompletnym zamgleniem, bursztynową barwą oraz głównie cytrusowo-owocowym smakiem i aromatem.

Rodzajów piw stylu IPA jest o wiele więcej, ale o nich później.

Historia IPA

Jak wcześniej wspomniałem, jest wiele mitów które od lat są powielane, a nie mają dużo wspólnego z rzeczywistością.

Zdecydowanie najpopularniejszym mitem jest to, że zostało uwarzone specjalnie na podróż do Indii. Według tego mitu, IPA miała być uwarzona specjalnie na podróż do Indii ponieważ piwa z większą zawartością alkoholu oraz mocniej chmielone lepiej znoszą upływ czasu i nie psują się. Akurat to, że piwo może dłużej stać jeśli ma więcej % oraz jest mocniej chmielone to prawdą. Lecz rozpoczęcie produkcji tego piwa nie było spowodowane potrzebą uwarzenia piwa które mogłoby być transportowane do Indii.

Niektórzy twierdzą, że styl piwa zawdzięcza swoją nazwę właśnie dzięki eksportowi do Indii, lecz był to poprostu chwyt marketingowy.

W tamtych czasach piwem które bez problemu znosiło długie podróże statkami do Indii było piwo Porter.

Brytyjskie wojska dla których było wysyłane piwo zdecydowanie chętniej raczyły się Porterem, jednakże wojskowi wyższą rangą np. Oficerowie z przyjemnością popijali India Pale Ale.

old ship

Kto stworzył India Pale Ale

Na to nie ma jednoznacznych dowodów, jednakże są plotki, że był to George Hodgson. IPA miała przynieść mu praktycznie monopol na rynku na ponad 50lat. Posiadał swój browar całkiem blisko portu z którego odpływały statki do Indii. Na pewno ten fakt w znacznej mierze ułatwił mu sukces.

george hodgson ipa

„Nie ma absolutnie żadnych dowodów na poparcie pomysłu, że piwo Hodgsona zostało opracowane lub wynalezione specjalnie na eksport do Indii”

Twierdzi Mitch Steele w swojej książce z 2012 roku

Jakie jeszcze są rodzaje India Pale Ale?

  • West Coast IPA – mocna goryczka, cytrusowe, lekko sosnowe i ziołowe aromaty. Często z użyciem chmieli: Citra, Chinook czy Cascade
Cieszyn west coast ipa
Browar Zamkowy Cieszyn West Coast IPA
  • Imperial IPA – Zazwyczaj jest to poprostu wzmocniona wersja West Coast IPA, zawartość alkoholu zazwyczaj przekracza 8-9%
  • Brut IPA – W świecie wina, brut oznacza wytrawny. Jest ono nieszablonowe i napewno nie każdemu przypadnie do gustu. Zazwyczaj mają bardzo jasny kolor i są w mniejszym lub większym stopniu zbliżone do białego wina
salamander brut ipa
Browar 100mostów Brut IPA
  • New England IPA / East Coast IPA – umiarkowana goryczka, soczyste, mętne, nuty cytrusowe, owoce tropikalne oraz nawet banan
  • Milkshake IPA – Napewno zasługują na uwagę. Są to mocne piwa, nieprzeźroczyste, z dodatkiem laktozy oraz niefermentujących cukrów. Często wyczuwane smaki to ananas oraz wanilia.
  • Rye IPA – Piwo w połączeniu ze słodem żytnim który nadaje gęstości oraz oleistości. Wyczuwalne aromaty żywiczne, cytrusowe oraz mocna goryczka
  • Session IPA – Lekkie piwo, zazwyczaj poniżej 5% alk.
  • Black IPA – Coś pomiędzy West Coast IPA a Porterem. Tostowy charakter słodowy i średnie/wysokie użycie chmielu
browar trzech kumpli double black ipa india pale ale
Browar Trzech Kumpli Double Black IPA
  • White IPA – Zwykle mocno nagazowane piwo, wysoka goryczka oraz ciekawe aromaty jak np. grejpfrut, banan, kolendra, pomarańcza czy morela
  • Wet Hop IPA – Jest to bardziej piwo sezonowe, ponieważ do jego warzenia używa się świeżego nieprzetworzonego chmielu prosto ze zbioru. Są to piwa mniej gorzkie od pozostałych, lecz z bardziej wyczuwalnym aromatem chmielowym co można uzyskać właśnie poprzez używanie świeżego chmielu.
  • Belgian IPA – Do jego uwarzenia potrzebne są belgijskie szczepy drożdży, co w piwie skutkuje fantastycznymi nutami goździków oraz przypraw z których belgijskie piwa słyną. W połączeniu z amerykańskimi odmianami chmielu daje to fenomenalny efekt.
  • DDH IPA (Double Dry Hopped) – Do tego piwa chmiel dodawany jest również na zimno, czyli kiedy piwo jest już w fazie fermentacji. Pozwala to chmielowi na oddanie swojego aromatu bez pozostawiania goryczki, która wytwarza się podczas gotowania.

Zatem jaka jest najlepsza IPA?

Na to pytanie można odpowiedzieć jedynie – takie jakie Tobie najbardziej smakuje. Każdy ma swój gust, aczkolwiek warto przecierać nowe szlaki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.