Jak zrobić grzane piwo?

Nic tak nie rozgrzeje w jesienny czy zimowy wieczór jak grzane piwo czy wino, jednakże ten blog nakierowany jest na tematykę piwa dlatego podam kilka przepisów na przepyszne grzane piwko.

grzane piwo
fot. www.shutterstock.com

Jak samemu w domu zrobić grzane piwo w 5 minut?

Warto wiedzieć, że grzanego piwa nie można doprowadzić do wrzenia. Piwo powinno mieć temperaturę ok. 60 °C do 80 °C.

Najlepiej z grzanym piwem komponują się takie składniki jak: miód, cytryna, pomarańcza, imbir, maliny, cynamon, goździki oraz ewentualnie grejpfrut.

Jakiego piwa używać do zrobienia grzańca?

Najlepszym wyborem będzie zwykły Lager, lecz jak najbardziej można eksperymentować z innymi rodzajami piwa i sprawdzać które będzie nam najbardziej smakować.

Piwo grzane z miodem i cytryną

Składniki:

  • 0,5L ulubionego piwa stylu Lager
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii (laska wanilii będzie bardziej aromatyczna oraz sprawi, że piwo nie będzie aż tak słodkie)
  • Kilka plasterków świeżego obranego imbiru
  • Kilka plasterków cytryny

Do garnka powoli wlewamy piwo aby go za bardzo nie spienić. Ustawiamy średnią moc na kuchence (w skali 1-9 około ustawiamy 4-5). Dodajemy cytrynę , imbir oraz cukier waniliowy lub laskę wanilii. W tym momencie możemy dodać miód, lecz należy pamiętać, iż miód w wysokich temperaturach (już powyżej 45-50 °C) traci swoje cenne enzymy które mają właściwości antybiotyczne i hamują np. rozwój bakterii czy grzybów. Możemy również odczekać chwilę po podgrzaniu piwa i dopiero dodać miód do niższej temperatury co pozwoli mu zachować swoje zdrowotne właściwości.

Przed rozlaniem do kufla czy też szklanki termicznej warto wyjąć imbir oraz cytrynę ponieważ będą irytujące podczas picia piwka, lecz jeśli komuś to nie przeszkadza to warto zostawić ponieważ smak dodatków będzie na pewno bardziej wyrazisty.

Podgrzewając piwo co jakiś czas mieszamy.

Podajemy w szklance termoizolacyjnej lub w kuflu co pozwoli uniknąć poparzenia przy próbie wypicia piwka.

Klasyczne

Składniki:

  • 0,5L ulubionego piwa stylu Lager
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu
  • Łyżka miodu

Tak jak w poprzednim przepisie do garnka powoli wlewamy piwo aby go nie spienić, dodajemy goździki i laskę cynamonu.

Podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu a następnie czekamy aż piwo trochę ostygnie do temperatury ok. 50 °C a następnie dodajemy łyżkę miodu i wszystko mieszamy. Jak wyżej, przed rozlaniem można wyjąć goździki lecz nie trzeba.

Hot Stout

Ten przepis jest bardziej deserowy od pozostałych.

guinness piwo

Składniki:

  • 350ml ciemnego piwa, np. Guinness (bardzo łatwo dostępne oraz stosunkowo tanie)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao np. DECOMORRENO
  • 0,5 szklanki gorzkiej czekolady tartej na tarce lub posiekanej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu (czubeczek łyżeczki)
  • 2 gałki lodów waniliowych

Do garnka powoli wlej ciemne piwo i gotuj przed około 10-15 minut aż piwo się zredukuje do około 2/4 lub 3/4 szklanki. Zdejmij z ognia i odstaw z boku. W drugim garnku podgrzej mleko do czasu zagotowania, lecz ważne jest to aby nie dopuścić do pełnego wrzenia. Ustaw palnik na mały ogień i dodaj kakao w proszku, cukier, cynamon i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem lub trzepaczką. Dodaj powstały krem do piwa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Do kufla włóż 2 gałki lodów waniliowych i zalej swoim grzanym piwkiem. Dla dekoracji możesz posypać tartą ciemną czekoladą lub cynamonem. Voilla.

Warto eksperymentować

Tak jak w gotowaniu potraw, czasem nie warto robić czegoś 1:1 z przepisem. Warto wyjść poza schemat i stworzyć coś swojego, jeśli nie wyjdzie to zmienić to co Wam nie pasowało i próbować do skutku. Satysfakcja z udanego samodzielnie opracowanego przepisu gwarantowana.

Jakość piwa ma znaczenie

To, że dodaje się różne dodatki nie znaczy, że wystarczy wziąć najtańsze piwo w sklepie bo i tak będzie smaczne. Warto sięgnąć po lepszej jakości piwa, nie mówię nawet o kraftach za 30zł lecz chociażby o piwie które nie jest typowym koncerniakiem ze syropem glukozowym w składzie.

W czym pić grzane piwo?

W tym w czym jest Wam najwygodniej, jeśli nie parzy Was zwykła cienka szklanka do piwa podczas picia grzanego piwka to nic nie stoi na przeszkodzie. Należy jednak uważać na to, że szkło pod wpływem temperatury poprostu nie pękło bo poza bałaganem można się pokaleczyć. Najlepiej pić poprostu w kuflu (grube szkło z uchem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.