Tym razem na celowniku American India Pale Ale (IPA) przefermentowane w 100% dzikimi drożdżami
Trochę o browarze Profesja…
Browar powstał w 2015 roku we Wrocławiu przy ulicy Kwidzyńskiej 6E.
Założyciele to Tomasz Szydłowski oraz Karol Sadłowski. Jest to jeden z popularniejszych i wyróżniających się piwami browarów rzemieślniczych.
O piwie Profesja Alchemik

Warka do: 30.09.2022
Jest to piwo o tyle ciekawe, że jest ono przefermentowane w 100% dzikimi drożdżami a dokładniej Brettanomyces bruxellensis Trois. Nadaje to belgijski charakter trunkowi, przez co nie każdemu może przypaść do gustu.
Styl – Wild American India Pale Ale
BLG – 16
Alk – 6,8% obj.
IBU – 43
Słownik – *klik*
Kolor – Mętne, porównywalny do soku pomarańczowego.
Piana – Średnia, drobnopęcherzykowa, stosunkowo szybko opada, lecz nawet po dłuższym czasie nie znika całkowicie.
Aromat – Nuty korzenne, przyprawowe, owocowe (zdecydowanie pomarańcza, ananas, jabłko(?)),trawa cytrynowa oraz słodowo-chmielowe.
Smak – Przyjemnie gorzkie, lekko chmielowe oraz grejpfrutowe.

Podsumowanie
Jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z dzikimi drożdżami w piwach kraftowych to jak najbardziej warto sięgnąć po to piwko. Dzięki jego łagodnego (w moim odczuciu) charakterowi nie powinno odrzucić amatora piw kraftowych do dzikich drożdży. Jednym słowem – Browar Profesja stanął na wysokości zadania.
Ile kosztuje Profesja Alchemik? 11,19 zł w Auchan
Ocena: 8/10