Encyklopedia pojęć piwnych.

Słownik pojęć związanych z piwem.

Słownik pojęć związanych bezpośrednio ze światem piw kraftowych.

Na początku przygody z piwami kraftowymi każdej osoby która zaczyna zagłębiać się w świat piwny czy to czytając różne artykuły w tym temacie, czy też zastanawiając się aby w sklepie ewentualnie rozważyć zakup bogatego w smak piwa kraftowego zamiast puszki ciepłej Tatry, pojawia się wtedy pytanie – co to wogóle jest ta IPA?

Jak wiadomo, każde zagadnienie ma swój własny słownik pojęć, czy to medycyna czy archeologia a nawet ruch drogowy.

Artystyczne marnowanie piwa, sztuka nowoczesna.

Aby rozumieć znaczenie niektórych zdań trzeba najpierw znać znaczenie skrótów czy określeń, i tutaj nieskromnie wchodzę ja – cały na biało (lekko podpity bo mamy już 18:30).

  • IPA – India Pale Ale
  • Lacing – Piana która pozostaje na szkle przy piciu piwa, część analizy wizualnej piwa
  • Multitap – Pub z wieloma nalewakami do piwa
  • ABV – Alcohol by volume, czyli tzw. volty piwa (moc)
  • ABW – Alcohol by weight – miara objętości alkoholu w napoju wyrażana jako procent wagowy lub też Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia…
  • ALE – Piwa górnej fermentacji
  • Lager – Była już o nich mowa w innym artykule, są to piwa dolnej fermentacji
  • All-Malt – Piwo do którego warzenia zastosowano wyłącznie słody ze zbóż
  • IBU –  International Bitterness Units, czyli międzynarodowa jednostka stopnia goryczy piwa
  • Piwa kraftowe, rzemieślnicze – Piwa warzone w małych browarach niepodlegających pod wielkie koncerny
  • Plato – Ekstrakt początkowy w piwie (głównie cukry), jeśli piwo posiada 12,3% ekstraktu to jego plato będzie na poziomie 12
  • Etanol – Alkohol etylowy
  • Filtracja piwa – Etap warzenia piwa który ma na celu uzyskanie klarowności oraz usunięcie substancji stałych w nim zawartych, np. drożdży
  • Keg – Beczki z piwem wykonane ze stali nierdzewnej o pojemności zazwyczaj 30l, używane głównie w pubach i restauracjach. To właśnie z niego pochodzi piwo lane.
  • Granat – Możliwe do doświadczenia głównie przez piwowarów domowych zjawisko wybuchu butelki na wskutek wytworzenia się w niej zbyt dużej ilości gazu np. poprzez dodanie zbyt dużej ilości cukru, oraz całkiem smaczny owoc lecz irytujący przy procesie obierania. Łatwiej jest otworzyć piwo kartką papieru
  • Aromat – Intensywność zapachów w piwie oraz jakie to konkretnie są, np: cytrusy, kakao, śliwka, dym wędzarniczy, jabłko.
  • Birofil – Miłośnik piwa
  • Drożdże – Grzyby które odpowiadają za wytworzenie się alkoholu w piwie
  • EBC – Skala określania koloru piwa
  • Estry – Związki o aromacie owocowym i kwiatowym które powstają w czasie fermentacji
  • Kocioł warzelny – Jest to rodzaj kadzi, w której gotowana jest brzeczka
  • Kufel – Jest to naczynie do picia piwa które posiada ucho, przez amatorów piwa często błędnie kuflem nazywane są zwykłe szklanki
  • Weizen – Niemieckie określenie na piwa pszeniczne (weizen po niemiecku znaczy pszenica)
  • Zacier – Jest to zazwyczaj mieszanka słodu, chmielu oraz gorącej wody, z której następnie powstaje brzeczka
  • Koncerniaki – Piwa produkowane przez wielkie koncerny, które zazwyczaj nie zachwycają swoim smakiem i aromatami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.