Słownik pojęć związanych z piwem.
Słownik pojęć związanych bezpośrednio ze światem piw kraftowych.
Na początku przygody z piwami kraftowymi każdej osoby która zaczyna zagłębiać się w świat piwny czy to czytając różne artykuły w tym temacie, czy też zastanawiając się aby w sklepie ewentualnie rozważyć zakup bogatego w smak piwa kraftowego zamiast puszki ciepłej Tatry, pojawia się wtedy pytanie – co to wogóle jest ta IPA?
Jak wiadomo, każde zagadnienie ma swój własny słownik pojęć, czy to medycyna czy archeologia a nawet ruch drogowy.

Aby rozumieć znaczenie niektórych zdań trzeba najpierw znać znaczenie skrótów czy określeń, i tutaj nieskromnie wchodzę ja – cały na biało (lekko podpity bo mamy już 18:30).
- IPA – India Pale Ale
- Lacing – Piana która pozostaje na szkle przy piciu piwa, część analizy wizualnej piwa
- Multitap – Pub z wieloma nalewakami do piwa
- ABV – Alcohol by volume, czyli tzw. volty piwa (moc)
- ABW – Alcohol by weight – miara objętości alkoholu w napoju wyrażana jako procent wagowy lub też Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia…
- ALE – Piwa górnej fermentacji
- Lager – Była już o nich mowa w innym artykule, są to piwa dolnej fermentacji
- All-Malt – Piwo do którego warzenia zastosowano wyłącznie słody ze zbóż
- IBU – International Bitterness Units, czyli międzynarodowa jednostka stopnia goryczy piwa
- Piwa kraftowe, rzemieślnicze – Piwa warzone w małych browarach niepodlegających pod wielkie koncerny
- Plato – Ekstrakt początkowy w piwie (głównie cukry), jeśli piwo posiada 12,3% ekstraktu to jego plato będzie na poziomie 12
- Etanol – Alkohol etylowy
- Filtracja piwa – Etap warzenia piwa który ma na celu uzyskanie klarowności oraz usunięcie substancji stałych w nim zawartych, np. drożdży
- Keg – Beczki z piwem wykonane ze stali nierdzewnej o pojemności zazwyczaj 30l, używane głównie w pubach i restauracjach. To właśnie z niego pochodzi piwo lane.
- Granat – Możliwe do doświadczenia głównie przez piwowarów domowych zjawisko wybuchu butelki na wskutek wytworzenia się w niej zbyt dużej ilości gazu np. poprzez dodanie zbyt dużej ilości cukru, oraz całkiem smaczny owoc lecz irytujący przy procesie obierania. Łatwiej jest otworzyć piwo kartką papieru
- Aromat – Intensywność zapachów w piwie oraz jakie to konkretnie są, np: cytrusy, kakao, śliwka, dym wędzarniczy, jabłko.
- Birofil – Miłośnik piwa
- Drożdże – Grzyby które odpowiadają za wytworzenie się alkoholu w piwie
- EBC – Skala określania koloru piwa
- Estry – Związki o aromacie owocowym i kwiatowym które powstają w czasie fermentacji
- Kocioł warzelny – Jest to rodzaj kadzi, w której gotowana jest brzeczka
- Kufel – Jest to naczynie do picia piwa które posiada ucho, przez amatorów piwa często błędnie kuflem nazywane są zwykłe szklanki
- Weizen – Niemieckie określenie na piwa pszeniczne (weizen po niemiecku znaczy pszenica)
- Zacier – Jest to zazwyczaj mieszanka słodu, chmielu oraz gorącej wody, z której następnie powstaje brzeczka
- Koncerniaki – Piwa produkowane przez wielkie koncerny, które zazwyczaj nie zachwycają swoim smakiem i aromatami